The World's Largest Public Domain Media Search Engine

erik herman andersson

public
30 media by topicpage 1 of 1
Rumsinteriör, julbild med julgran.
Familjen Andersson. Sittande från vänster: Olof, Anders, Britta, Edit.
Stående bakom dem fadern Erik Herman och Lars.

Rumsinteriör, julbild med julgran. Familjen Andersson. Sittande från v...

Rumsinteriör, julbild med julgran. Familjen Andersson. Sittande från vänster: Olof, Anders, Britta, Edit. Stående bakom dem fadern Erik Herman och Lars.

Rumsinteriör, en flicka på en stol, en pojke står bredvid.
Britta Andersson och hennes bror Olof.

Rumsinteriör, en flicka på en stol, en pojke står bredvid. Britta Ande...

Rumsinteriör, en flicka på en stol, en pojke står bredvid. Britta Andersson och hennes bror Olof.

Rumsinteriör, familjegrupp tre personer.
Enligt de första uppgifterna Morbror Edvin och moster Rut Andersson (född 29/4 1902).
Enligt kompletterande uppgifter från Marianne Kindgren, givarens släkting, fanns ingen "Morbror Edvin" i släkten, troligen var mannen på bilden morbror Oskar Eriksson, gift med Elna, Edit Anderssons syster. Kvinnan på bilden ser inte ut som Rut (Edits syster) men liknar inte heller Elna.

Rumsinteriör, familjegrupp tre personer. Enligt de första uppgifterna ...

Rumsinteriör, familjegrupp tre personer. Enligt de första uppgifterna Morbror Edvin och moster Rut Andersson (född 29/4 1902). Enligt kompletterande uppgifter från Marianne Kindgren, givarens släkting, fanns in... More

Interiörbild från sjuksal - Hålahults sanatorium. Samtliga personer okända.

Interiörbild från sjuksal - Hålahults sanatorium. Samtliga personer ok...

Interiörbild från sjuksal - Hålahults sanatorium. Samtliga personer okända.

Gruppbild utomhus i skog.
Damen i mitten med ljus kappa och knut i nacken är Lars mor Edith Andersson. Mannen i hatt stående till höger är Baptistpastor Strömberg från Norberg.

Gruppbild utomhus i skog. Damen i mitten med ljus kappa och knut i nac...

Gruppbild utomhus i skog. Damen i mitten med ljus kappa och knut i nacken är Lars mor Edith Andersson. Mannen i hatt stående till höger är Baptistpastor Strömberg från Norberg.

Rumsinteriör, en kvinna som ammar ett barn.
Lars (givaren) säger att det är troligast att den föreställer hans mor Edit och att barnet nog måste vara han själv, Lars Anderås. Han är född 1914 och barnet förefaller vara närmare 1 år och då bör bilden vara tagen ca 1915.

Rumsinteriör, en kvinna som ammar ett barn. Lars (givaren) säger att d...

Rumsinteriör, en kvinna som ammar ett barn. Lars (givaren) säger att det är troligast att den föreställer hans mor Edit och att barnet nog måste vara han själv, Lars Anderås. Han är född 1914 och barnet förefal... More

En äldre man och fyra barn utomhus.
Mannen bär det yngsta barnet på axlarna. Deb yngsta barnet är Bertil Andersson, äldste sonen till givarens morbror Evert som bodde på Ridön i Mälaren.
Den äldre mannen är barnens morfar Karl Johan Andersson. De äldre barnen är, från vänster till höger: Britta Andersson (givarens syster), en pojke vid namn Fridolf och Per Andersson (givarens bror).
Lars givaren antar att Britta bör vara ca 7 år och då bör bilden vara tagen ca 1923. Han tror att bilden kan vara tagen på Ridön i Mälaren. 
Men enligt kompletterande uppgifter från givarens släkting Marianne Kindgren är bilden tagen vid gården Karlshem på Barkarö i Mälaren, troligen 1926. Fridolf var en kusin till de övriga barnen på bilden.

En äldre man och fyra barn utomhus. Mannen bär det yngsta barnet på ax...

En äldre man och fyra barn utomhus. Mannen bär det yngsta barnet på axlarna. Deb yngsta barnet är Bertil Andersson, äldste sonen till givarens morbror Evert som bodde på Ridön i Mälaren. Den äldre mannen är bar... More

Erik Herman Anderssons frisersalong (rakstuga) i Norberg, interiör.
Sittande: Oskar.

Erik Herman Anderssons frisersalong (rakstuga) i Norberg, interiör. Si...

Erik Herman Anderssons frisersalong (rakstuga) i Norberg, interiör. Sittande: Oskar. Public domain photograph of bureau, office furniture, free to use, no copyright restrictions image - Picryl description

Rumsinteriör, fyra pojkar sitter i en soffa.
Enligt de första uppgifterna är de första två okända, därefter Fridolf och Olof.
Enligt kompletterande uppgifter från Marianne Kindgren, givarens släkting föreställer bilden: NN, Olle, NN och Lasse. Dessa anteckningar finns i faster Ruts album. (Fridolf, Mariannes far finns inte med på bilden). Det kan vara kusinerna Ramqvist, nr.1 och 3.

Rumsinteriör, fyra pojkar sitter i en soffa. Enligt de första uppgifte...

Rumsinteriör, fyra pojkar sitter i en soffa. Enligt de första uppgifterna är de första två okända, därefter Fridolf och Olof. Enligt kompletterande uppgifter från Marianne Kindgren, givarens släkting föreställe... More

Fyra vuxna och tre barn med kälkar utomhus en vinter. (Jämför med bild 4 och 8 av barn med kälkar. Kan vara taget samtidigt och kan vara samma barn). Lars (givaren) tror att damen med hatten är hans mor Edit Andersson, första barnet från vänster på sparken är Britta, nästa Lars själv och den siste pojken eventuellt Olle. Övriga vet han inte vilka de kan vara.
I bakgrunden Björkås ålderdomshemm i Norberg som låg lite öster om byn, "som jag minns så tycker jag att det såg ut så där" säger Lars. "I sånt fall är det det s.k. Kärleksstigen som går framför. Så kallades vägen som blev kvar efter ett tidigare järnvägsspår som gick från Kärrgruvan till Engelsberg (Ängelsberg). Där gick bl.a. loket Förstlingen."Björkås ålderdomshem i Norberg blev senare Västmanlands Landstings "Sjukhem". Detta var då avdelning 5 tillhörande det då nybyggda Sjukhemet som låg på andra sidan Röningstorpsvägen i Norberg. Personerna på bilden befinner sig på "Gamla Banan", resterna av banvallen mellan Kärrgruvan och Ängelsberg.

Fyra vuxna och tre barn med kälkar utomhus en vinter. (Jämför med bild...

Fyra vuxna och tre barn med kälkar utomhus en vinter. (Jämför med bild 4 och 8 av barn med kälkar. Kan vara taget samtidigt och kan vara samma barn). Lars (givaren) tror att damen med hatten är hans mor Edit An... More

Tre barn i snö, år 1918: Syskonen Olle 6 år, Lars på sparken 4 år och deras kusin Lisa Blom 16 år (född 12/4 1902) som var dotter till deras faster Maria som bodde i Grangärde.
Givaren berättar: "Pappa höll gärna kontakt med sin syster i Grangärde. Han skaffade en cykel med påhängsmotor men for en gång omkull på grusvägen och slog i armen. Sedan hade han ont av det i flera månader. Senare skaffade han en lättare motorcykel istället. Den där höga cykeln på grusvägar var inget bra."

Tre barn i snö, år 1918: Syskonen Olle 6 år, Lars på sparken 4 år och ...

Tre barn i snö, år 1918: Syskonen Olle 6 år, Lars på sparken 4 år och deras kusin Lisa Blom 16 år (född 12/4 1902) som var dotter till deras faster Maria som bodde i Grangärde. Givaren berättar: "Pappa höll gär... More

Tre barn och två vuxna badar i insjö.
Okänd flicka, pojken heter Börje, okänd dam, Lars Anderssons bror Per, okänd man.

Tre barn och två vuxna badar i insjö. Okänd flicka, pojken heter Börje...

Tre barn och två vuxna badar i insjö. Okänd flicka, pojken heter Börje, okänd dam, Lars Anderssons bror Per, okänd man.

Barnen Lars, Britta och Olle Andersson i en dragsoffa. Britta föddes 1916. Här är hon mycket liten så bilden är troligen tagen 1917 i bostaden i "Järnvägshuset" i Norberg.
I bakgrunden syns en telefon. Lars, givaren berättar: " Pappa hade egen telefonlinje till rakstugan hemifrån. När han fick mycket folk fick mamma avbryta allting och komma ner och tvåla gubbar! Det tyckte hon inte om. När jag vart 11 år fick jag börja och det var inte så roligt. Det var ofta på helgerna när det var marknad. Dom andra hade ju ledigt från skolan när det var marknad och hade roligt. Jag fick stå där och tvåla fast jag egentligen var för liten. Jag fick värk i axeln. Och det kom ibland gruvarbetargrabbar som inte hade tvättat sig innan de kom. Dom var så lortiga så tvålen smälte och gick inte att löddra. Det var olustigt med skitiga grabbar! 25 öre kostade en rakning."

Barnen Lars, Britta och Olle Andersson i en dragsoffa. Britta föddes 1...

Barnen Lars, Britta och Olle Andersson i en dragsoffa. Britta föddes 1916. Här är hon mycket liten så bilden är troligen tagen 1917 i bostaden i "Järnvägshuset" i Norberg. I bakgrunden syns en telefon. Lars, gi... More

Liggveranda vid ett sanatorium - Hålahult. 
Samtliga personer okända.

Liggveranda vid ett sanatorium - Hålahult. Samtliga personer okända.

Liggveranda vid ett sanatorium - Hålahult. Samtliga personer okända.

En pojke vid en stol under en bonad. Lars (givaren) tror att bilden föreställer Börje Ramqvist (givarens kusin, son till faster Elin), men är inte absolut säker. Stolen skall Lars bror Per ha fått senare. Troligen tagen ca 1915-1920. Lars berättar att de träffades i ungdomen då och då. "Han blev ingenjör och jobbade hos Luth och Rosén som var ett el-bolag på den tiden. Sedan åkte han till Polen och träffade en flicka som han gifte sig med, men det blev inte bra. Dom skilde sig rätt så snart."

En pojke vid en stol under en bonad. Lars (givaren) tror att bilden fö...

En pojke vid en stol under en bonad. Lars (givaren) tror att bilden föreställer Börje Ramqvist (givarens kusin, son till faster Elin), men är inte absolut säker. Stolen skall Lars bror Per ha fått senare. Troli... More

Fyra barn med sparkstötting.
Bröderna Olle och Lars Andersson och systern Britta ca 3 år gammal, samt deras kusin Börje Ramqvist från Västerås, son till deras faster Elin. Bilden bör vara tagen ca 1919. Givaren minns att en av sparkarna kom från Dalarna. Okänt var bilden är tagen men det bör ha varit i närheten av hemmet i Norberg.

Fyra barn med sparkstötting. Bröderna Olle och Lars Andersson och syst...

Fyra barn med sparkstötting. Bröderna Olle och Lars Andersson och systern Britta ca 3 år gammal, samt deras kusin Börje Ramqvist från Västerås, son till deras faster Elin. Bilden bör vara tagen ca 1919. Givaren... More

Huset Margretehill i Norberg. Till vänster vedbod och utedass, sedan hönshus. Bakom dem en bod. Huset är fotograferat mot nordväst. Trädgården är inte mycket uppvuxen eller ordnad jämfört med andra bilder. Lars (givaren) säger att huset köptes 1926 men att pensionatrörelsen kom till ganska snart därefter och då sattes skylten "Margretehill" upp. Alltså kan bilden vara tagen i samband med detta.

Huset Margretehill i Norberg. Till vänster vedbod och utedass, sedan h...

Huset Margretehill i Norberg. Till vänster vedbod och utedass, sedan hönshus. Bakom dem en bod. Huset är fotograferat mot nordväst. Trädgården är inte mycket uppvuxen eller ordnad jämfört med andra bilder. Lars... More

Två kor och mjölkande kvinnor.
Enligt de första uppgifterna är personerna på bilden, från vänster: Lars, Astrid L., Olof, moster Rut, Knut Pettersson från Gotö.
Kossorna heter Oyva och Busna. Bilden troligen tagen 1918-1919.
Enligt kompletterande uppgifter från Marianne Kindgren, givarens släkting, är personerna: Lars, Astrid, Helga Larsson, Olle, Rut och Knut Pettersson från Gotö. Bilden är tagen 1916. Lars är 2 år och Olle 4. Mjölkningen ägde rum i norra hagen vid Karlshem, Västerås-Barkarö.

Två kor och mjölkande kvinnor. Enligt de första uppgifterna är persone...

Två kor och mjölkande kvinnor. Enligt de första uppgifterna är personerna på bilden, från vänster: Lars, Astrid L., Olof, moster Rut, Knut Pettersson från Gotö. Kossorna heter Oyva och Busna. Bilden troligen ta... More

Rumsinteriör, familjegrupp fyra personer.
Edit Andersson med barnen (från vänster) Lars (givaren), Britta och Olle. Bilden är tagen i hemmet i Järnhandelshuset i Norberg där familjen bodde från 1912. 1926 flyttade de därifrån till huset Margretehill i Norberg. Bilden kan vara tagen 1917 då Britta är ca 1 år.

Rumsinteriör, familjegrupp fyra personer. Edit Andersson med barnen (f...

Rumsinteriör, familjegrupp fyra personer. Edit Andersson med barnen (från vänster) Lars (givaren), Britta och Olle. Bilden är tagen i hemmet i Järnhandelshuset i Norberg där familjen bodde från 1912. 1926 flytt... More

"Järnhandelshuset" i Norberg.
Givaren föddes i lägenheten längst upp till vänster den 9/4 1914.
"Till vänster ses Edlunds manufakturaffär, därefter en hattaffär och så järnhandeln. Bilden är troligen tagen ca 1918. Okända personer står framför huset. "Järnhandlaren" Ringlund bodde på första våningen till höger i huset och Edlund bodde på andra sidan av huset. Överst var ett par enkelrum och två lägenheter på 3-4 rum vardera. Vi som bodde i huset umgicks i synnerhet på jularna då vi hade julgransplundringar i alla lägenheterna."Ringlund kom till Norberg och öppnade järnhandel i Abrahamsgården. Han lät sedan bygga "Järnhandlarhuset". Hans son  Josef Ringlund tog sedan över.

"Järnhandelshuset" i Norberg. Givaren föddes i lägenheten längst upp t...

"Järnhandelshuset" i Norberg. Givaren föddes i lägenheten längst upp till vänster den 9/4 1914. "Till vänster ses Edlunds manufakturaffär, därefter en hattaffär och så järnhandeln. Bilden är troligen tagen ca 1... More

Gården Karlshem i Västerås-Barkarö.
Bilden visar syskonen Britta och Anders på trappan till huset Margretehill i Norberg dit givaren och hans föräldrar och syskon flyttade 1926. I lådan där glasplåten påträffades fanns skrivet: "Britta och Anders taget 28/3 1929".
Givaren berättar: "Britta var 13 år och Anders ett och ett halvt år. Barnen sitter på kökstrappan och bakom fanns ett hönshus. Mamma hade öppnat pensionat i huset och Britta hjälpte till. Far hade rakstuga men det räckte inte till ordentligt att täcka kostnaderna för huset. Man hyrde ut ett par rum på bottenvåningen och fyra på övervåningen. Det kostade 2 kr natten att bo där. Man kunde också äta middag vid 12-tiden. Då åt vi också. Och vi hade matgäster från byn också. Ofta var det marknadsfolk och bussresande som kom som tyckte att det var för dyrt att bo på hotellet. Det kom också folk ända från Stockholm som var i Norberg på semester. När direktörerna kom hade pappa bråttom hem från rakstugan för då satt de och pratade i trädgården och det tyckte han var roligt!"

Gården Karlshem i Västerås-Barkarö. Bilden visar syskonen Britta och A...

Gården Karlshem i Västerås-Barkarö. Bilden visar syskonen Britta och Anders på trappan till huset Margretehill i Norberg dit givaren och hans föräldrar och syskon flyttade 1926. I lådan där glasplåten påträffad... More

En pojke på spark, och en sorgklädd dam.
Pojken heter Börje, damen är faster Elin (född 1888, död 1947).

En pojke på spark, och en sorgklädd dam. Pojken heter Börje, damen är ...

En pojke på spark, och en sorgklädd dam. Pojken heter Börje, damen är faster Elin (född 1888, död 1947).

Rumsinteriör, en pojke och en flicka sitter vid ett litet bord.
Olof och hans syster Britta Andersson.

Rumsinteriör, en pojke och en flicka sitter vid ett litet bord. Olof o...

Rumsinteriör, en pojke och en flicka sitter vid ett litet bord. Olof och hans syster Britta Andersson.

Rumsinteriör, en yngre man vid ett kaffebord. Troligen tagen 1915-1920. Lars (givaren) känner inte igen mannen men säger att den ju kan vara tagen på pensionaten liksom den förra bilden nr. 9.

Rumsinteriör, en yngre man vid ett kaffebord. Troligen tagen 1915-1920...

Rumsinteriör, en yngre man vid ett kaffebord. Troligen tagen 1915-1920. Lars (givaren) känner inte igen mannen men säger att den ju kan vara tagen på pensionaten liksom den förra bilden nr. 9.

Grupp tio personer i trädgården vid Margretehill i Norberg.
Översta raden från vänster till höger:
Kusin Margareta, dotter till Hugo och Elin Andersson som bodde på Ridön, Britta, Per, kusin Anna-Greta Segerström, barnflicka ("hon blev senare kommunalkvinna i Fagersta och körde ihjäl sig"), Edit Andersson (givarens mamma).
Nedre raden:
Kusin Gillbert Eriksson från Eskilstuna (son till en av Edit Anderssons systrar), en flicka som är syster till pojken till höger om henne som hette Anthony Murray (de kom från Stockholm och var lekkamrater med de övriga barnen), Anders och Karin.
Flickan Karin har samma klänning på sig som på bild 15 och förefaller lika gammal alltså kan denna bild vara tagen vid samma tillfälle ca år 1933. Även Anders har samma kläder.
I bakgrunden till vänster syns en vedbod och ett hönshus.
Lars berättar att Margretehill var byggt så att det var två rum på övervåningen och en hall i mitten. På sidan om rummen var det stora garderober. "Ett fick jag disponera som eget rum och då ville ju jag ut och roa mig på kvällen. Då gick jag ut genom fönstret och klättrade på listen och höll mig i taket tills jag kom till brandstegen. Å sen opp till Folkets Park och samma väg tillbaka hem!"

Grupp tio personer i trädgården vid Margretehill i Norberg. Översta ra...

Grupp tio personer i trädgården vid Margretehill i Norberg. Översta raden från vänster till höger: Kusin Margareta, dotter till Hugo och Elin Andersson som bodde på Ridön, Britta, Per, kusin Anna-Greta Segerstr... More

Tre okända flickor vid en bod som är prydd med en flagga. Vid sidan om dem en dockvagn av rotting.

Tre okända flickor vid en bod som är prydd med en flagga. Vid sidan om...

Tre okända flickor vid en bod som är prydd med en flagga. Vid sidan om dem en dockvagn av rotting.

Rumsinteriör, tre personer.
En kvinna med ett spädbarn i knät sitter med en större pojke i en s.k. "inventionssoffa". Lars (givaren) känner inte igen henne eller pojken med säkerhet, men när Maria Wistrand nämner att det i lådan med glasplåtar fanns en lapp med namnet "Börje Ramqvist" säger han att bilden skulle kunna föreställa hans faster hans faster Elin som var gift med byggmästare Gösta Ramqvist. Hon var samtidigt sjuksköterska och föreståndarinna för ålderdomshemmet i Västerås. I sånt fall är den större pojken hennes son Börje Ramqvist och spädbarnet hennes son Gösta Wilhelm. Lars (givaren) kollar i sin släktbok och berättar att Börje var född 1912 och Gösta Wilhelm 1915. Den lille dog dock redan 1917 alltså skulle bilden vara tagen någon gång mellan dessa årtal, troligen närmare 1915 eftersom barnet bär dopdräkt.

Rumsinteriör, tre personer. En kvinna med ett spädbarn i knät sitter m...

Rumsinteriör, tre personer. En kvinna med ett spädbarn i knät sitter med en större pojke i en s.k. "inventionssoffa". Lars (givaren) känner inte igen henne eller pojken med säkerhet, men när Maria Wistrand nämn... More

Familjegrupp sju personer i gröngräset. (Kaffedrickande).
Bilden är tagen på Almö-Lindö i Mälaren mellan Västerås och Lindö, ca 1918 då familjen gjorde en utflykt dit. Ön hörde till Fullerö herrgård. Det var en betesmark för djur. Där fanns då bara en gård som drevs av en man som hette Karlsson. Hans son gifte sig så småningom med Ulla (givarens kusin, dotter till hans morbror Evert).
Översta raden från vänster till höger:
OSKAR ERIKSSON, född 29/9 1885. Gift med givarens moster Elna, syster till hans mor Edit. Givaren berättar "Elna och en annan syster som hette Astrid startade en söndagsskola i Fiskars under Fullerö. Deras far, min morfar var fiskare där. Oskar hade en speceriaffär i utkanten av Eskilstuna. 1926 då jag var 12 år cyklade jag från Norberg till Eskilstuna och fick vara hos honom på sommaren och fick då jobba i affären. Det var roligt. Jag vägde strösocker och mjöl och sånt i påsar. Och så fick jag åka ärenden till Hakonbolaget och hämta saker."
HUGO ANDERSSON, givarens morbror, född 20/11 1889. Givaren berättar: "Han var lite äventyrlig av sig och gav sig ut på sjön på långfärd på lastfartyg. Så småningom kom han hem och när morbror Evert tog arrendet på Ridön så följde han och hans familj med. Hugo hjälpte till på gården och bodde i ett hus som kallades Oppegården. Han var pingstvän och en gång tog han med sig en statare som hette Kling till ett möte i Västerås. Det blåste på sjön så när de åkte hem fick de landa på en holme över natten. Därför kom de inte hem förrän frampå middagen på måndagen. Morbror Evert blev ilsken för det tog ju bort Klings arbete. Hugo gjorde väl inte så mycket men statarens arbetsdag betydde mycket. Det var hårda bud!"
Algot Lindström (enligt kompletterande uppgifter från Marianne Kindgren, givarens släkting)
Andra raden:
GIVARENS BROR OLOF "Olle" troligen ca 6 år gammal.
GIVARENS MOR EDIT ANDERSSON
GIVARENS MOSTER RUT ANDERSSON född 29/4 1902. Hon blev lärarinna i Hälsingland i Gnarp och Grängsjö. Kom senare till Stockholm där hon bodde i Bromma. Hon var religiös men inte sträng utan köpte biljetter till revyer "och sånt" när givaren och andra kom på besök. Skrev senare ett testamente och delade sin egendom mellan sina syskonbarn "så att det skulle bli rättvist". Hon gifte sig aldrig, men en gång i Hälsingland lär hon ha varit förälskad. Det blev dock inget med det - kanske var hon för sträng mot sig själv.
Längst fram:
GIVARENS MORBROR EVERT ANDERSSON, född 2/2 1900.

Familjegrupp sju personer i gröngräset. (Kaffedrickande). Bilden är ta...

Familjegrupp sju personer i gröngräset. (Kaffedrickande). Bilden är tagen på Almö-Lindö i Mälaren mellan Västerås och Lindö, ca 1918 då familjen gjorde en utflykt dit. Ön hörde till Fullerö herrgård. Det var en... More

Gården Karlshem i Västerås-Barkarö.
Om denna bild har givaren berättat följande:
"Morfars gård "Karlshem" som han byggde efter flytten från Fullerö "Fiskars" omkring 1910. Ladugården till höger om längan med bagarstuga och drängstuga brann 1918 på grund av lek med eld. Jag var med och min bror Olle (6 år) hade fått tag i tändstickor och skulle göra en brasa i halmhögen vid bortre gaveln. Senare byggdes en då modern ladugård på en annan plats på gården. Branden var mitt i sommaren. Bilden här är antagligen tagen strax innan dess, kanske på våren 1918. Potatisen är satt.
Till höger ses bostadshuset. Sedan gaveln på ladugården som brann. Därefter längan med bagarstuga och drängstuga. Framför den senare en liten byggnad som inrymde en kvarnmotor med remdrift. Till höger skymtar Västerås-Barkarös kyrktorn. I bildens mitt syns ett röse och strax bakom det fanns en kall jordkällare där jag motades in när det brann för att man skulle veta var jag var. Morfar hade låtit baptisterna öppna söndagsskola vid Fullerö Fiskars. När han sedan flyttade hit till Karlshem användes en lokal på gården till skola som låg ännu närmare kyrkan än tidigare. Det gillade inte prästen i kyrkan. Han ville hindra skolan att existera. Prästen tålde inte morfar för detta. Morfar var med i kommunalstyrelsen och det var prästen också och han var ordförande. Prästen hade en son som skulle studera i Uppsala och det hade han inte råd med så prästen lånade ur kommunalkassan och så blev det revision. Han ställdes till svars och blev polisanmäld, men då sa morfar ifrån och menade att prästen skulle få en chans. På ett par år hade han betalat tillbaka pengarna. På det viset stod prästen i tacksamhetsskuld till morfar. De fick så småningom ett gott förhållande till varandra och blev sams. När morfar dog tillät prästen att man hade en frikyrklig begravning i kyrkan och han kom själv med en stor krans.
Morfar odlade Västeråsgurkor och sålde på torget. Och så hade han fruktträd bl.a. en sort som heter Hampus. Den finns knappast längre. Det var ett litet men väldigt gott äpple.
På åkern framför huset odlades potatis. Men man hade 5-6 kor också som jag fick valla. Ungefär där fotot börjar fanns ett skogsparti. Där byggdes den nya ladugården där jag hämtade korna. Jag var väl 6-7 år då. Jag fick vara hos morfar och mormor flera somrar och valla. 1926 flyttade morbror Evert och morfar och mormor till Ridön i Mälaren."

Gården Karlshem i Västerås-Barkarö. Om denna bild har givaren berättat...

Gården Karlshem i Västerås-Barkarö. Om denna bild har givaren berättat följande: "Morfars gård "Karlshem" som han byggde efter flytten från Fullerö "Fiskars" omkring 1910. Ladugården till höger om längan med ba... More

En pojke och en flicka utomhus. Bilden är tagen vid Margretehill i Norberg. Pojken är Lars (givarens) bror Anders och hans syster Karin som kallades Kajsa. Hon hade Downs syndrom. Karin föddes 1931 och dog 1938. Här verkar hon vara ca 2 år alltså kan bilden vara tagen ca 1933. Anders var 6 år då.

En pojke och en flicka utomhus. Bilden är tagen vid Margretehill i Nor...

En pojke och en flicka utomhus. Bilden är tagen vid Margretehill i Norberg. Pojken är Lars (givarens) bror Anders och hans syster Karin som kallades Kajsa. Hon hade Downs syndrom. Karin föddes 1931 och dog 1938... More