The World's Largest Public Domain Media Search Engine
MCC-68515 Evangelistarium (Bernulphuscodex) (180)

Similar

MCC-68515 Evangelistarium (Bernulphuscodex) (180)

description

Summary

Nederlands: De kern van de boekband van de Bernulphuscodex wordt gevormd door twee eikenhouten platten. De rug en het achterplat zijn overtrokken met zeemleer. Het voorplat bestaat uit een enigszins verdiept, rechthoekig middenveld omgeven door een brede rand. In het middenveld bevindt zich een verguld zilveren filigraankruis met een verhoogd, ingezwenkt, achtkantig middenstuk en breed uitlopende armen. Het filigraanwerk bestaat uit cirkelvormige, uitwaaierende ranken met bolletjes aan de uiteinden en in het midden hier en daar kleine rozetjes. Op het snijpunt van beide kruisarmen bevindt zich een ovale, zwartblauw en grijs gekleurde onyx, in de bovenarm een klassiek gesneden vrouwenkop van chalcedoon, op de rechterarm een stuk donkerrood glas en beneden een bruin gestreepte agaat. De bekleding van de linker kruisarm ontbreekt.
De lager gelegen velden tussen de kruisarmen zijn bekleed met dunne, gouden platen. Langs de randen hiervan is een parelrandje gestanst. In het midden van de velden bevindt zich een medaillon met email-cloisonné. De bovenste twee zijn voorzien van een diagonaal patroon met witte, getrapte vierkantjes met rode stip tegen een donkerblauwe achtergrond. Op de onderste twee is een stervormig respectievelijk concentrisch patroon aangebracht. De aldaar toegepaste kleuren zijn translucide groen, opaak wit, geel en bruinpaars. In de buitenste hoeken van de lager gelegen velden zijn ronde stenen in een vierkante zetting aangebracht. Hiervan is slechts de opaal in de rechter bovenhoek bewaard gebleven. In de overige hoeken is alleen nog de vierkante uitsparing te zien.
De brede rand is overtrokken met verguld zilveren stroken met grote rozetten, die van elkaar gescheiden zijn door vier kleine stippelroosjes tussen twee evenwijdig lopende parelrandjes. Aan de korte zijden van het voorplat ontbreekt de rozettenrand; slechts de spijkers waarmee ze waren vastgemaakt zijn nog te zien. Aan de lange zijde ontbreekt een stuk uit de rand, en wel links onder het midden. Verdeeld over de nog aanwezige rozetten zijn vier alsengemmen en twee zilveren(?) medaillons aangebracht. Laatstgenoemde zijn versierd met een gezicht en bladwerk. Vier medaillons met de evangelistensymbolen zijn op de hoeken van de brede rand aangebracht: van links boven naar rechts onder betreft het de adelaar van Johannes, de engel van Mattheus, de gevleugelde os van Lucas en de gevleugelde leeuw van Marcus. De banderol die de figuren dragen, vermeldt de naam van de betreffende evangelist. De naam van Marcus staat in spiegelbeeld. Het woord Lucas is over andere letters gekrast.
De armen van het kruis, de acht segmenten van het middenstuk alsmede de sierstukken zijn omlijst met een fijn geparelde, gouden filigraandraad.
Techniek: nog in te vullen. (volgens Korteweg zijn de medaillons met symbolen van Marcus en Lucas uit een graveerplaat gezaagd; rozetten in rand gestanst). De sierlijst met rozetten is met behulp van kleine spijkertjes op de houten rand bevestigd.

Staat: nog in te vullen. Volgens Korteweg 1979 waren de medaillons met de symbolen van Johannes en Mattheus oorspronkelijk geëmailleerd. De velden vertonen nog sporen van gekleurd email. Volgens Steenbock 1965 waren het juist de medaillons met Lucas en Marcus. Volgens Korteweg 1979 is het verguldsel van de stroken met rozetten enigszins afgesleten. Onder de linkerzijde van het metaalwerk van het voorplat bevindt zich rode zijde; aan de smalle zijden van het voorplat ontbreken de rozettenranden (slechts de spijkers waarmee ze waren vastgemaakt zijn nog te zien). Aan de lange zijde links onder het midden ontbreekt een stuk uit de rand. Van het chalcedonen vrouwenkopje ontbreekt de neus en is de kin beschadigd.

date_range

Date

1500
create

Source

Museum Catharijneconvent
copyright

Copyright info

public domain

Explore more

dutch art
dutch art