The World's Largest Public Domain Media Search Engine
MCC-42284 Christus als Salvator Mundi (9)

Similar

MCC-42284 Christus als Salvator Mundi (9)

description

Summary

Nederlands: Christus is staande voorgesteld, rustend op zijn linkerbeen. Hij heeft zijn door lange lokken omgeven gelaat iets naar rechts gewend. In zijn linkerhand draagt hij de wereldbol, zijn nu verdwenen rechterhand was zegenend opgeheven.
Hij is gekleed in een tunica met wijde hals, die tot over zijn voeten en de grond afhangt. Zijn wijde mantel is teruggeslagen over zijn rechterschouder en opgenomen onder zijn linkerarm. De stof vormt aan de zijkanten reeksen onregelmatig gebroken plooien.
Resten polychromie:
Sporen witte grond. Sporen rood op het kleed. Blauw op de binnenkant van de mantel. Sporen van een roodbruinige laag (bolus?) op de buitenzijde van de mantel. Aan de binnenzijde van de terugslagplooi aan de achterkant een rest blauw/zwart, waaronder een bolusachtig rood met enkele zwarte lijnen.
Techniek:
Aan de achterzijde bewerkt. De kern ligt links achter in het werkblok. Het onderste gedeelte van de achterzijde is afgevlakt en vertoont beitelsporen. Noesten: aan de achterzijde links, in de borst en in de rug bovenaan. De irissen zijn aangeduid.
Werkbanksporen: Het standvlak is niet geheel zichtbaar door erop gespijkerde spieën; in het midden boven op het hoofd een klein, ondiep gaatje.
Oorspronkelijke bevestiging: twee gaten onder elkaar van een metalen kram (?).
Staat:
Er zijn spieën aangebracht in de rechterzijde van het hoofd. De mantelplooi is aangevuld onder de linkerhand. Overlangse invoegingen in de noest op de borst en in de mantel rechts onderaan. Er is een stuk aangevuld in de plooien van het kleed links onderaan. Het restant van de voet is daar afgezaagd (lijmresten van een aanvulling). Eveneens hout- en lijmresten op het standvlak van een ooit toegevoegde grond. Aan de achterzijde is een mantelplooi aangevuld. Op het standvlak zijn drie moderne spietjes gespijkerd.
Afgebroken: de rechterhand (modern gat en drie afgebroken spijkers in het breukvlak). Enkele stukjes uit de rand van de tunica, de mantelrand en het haar.
Ontbreken: De grond? Het kruisje op de wereldbol (gaatje aanwezig).
Het beeld is gescheurd bij de noesten op borst en rug. In de rug enkele spijkergaatjes en onder het midden twee ronde gaatjes. Op het standvlak vele spijkergaatjes op de rand.
Aan de achterzijde onderaan een modern schoefoog.

Wat verspreide houtwormgaatjes- en gangen aan de voorzijde.

date_range

Date

1500 - 1529
create

Source

Museum Catharijneconvent
copyright

Copyright info

public domain

Explore more

dutch art
dutch art